• Snabb leverans
  • Säkra betalningar
  • Fri frakt från 499kr

Hur påverkas ditt snus av det nya lagförslaget?

Publicerad 2024-03-28 08:00 av onlywhite

Så påverkas ditt snus vid ett nytt lagförslag

Ett nytt lagförslag har väckt intresse inom snusvärlden då det innebär en potentiell förändring i den tillåtna nikotinhaltens gränser för både tobaksfritt och tobakssnus. En central punkt i detta förslag är att den högsta tillåtna nikotinhalten för båda sorterna av snus ska bestämmas till 12 milligram per gram. Detta lagförslag kommer att ha konsekvenser för en rad olika snusmärken och deras produkter.

Island och Finland sätter tonen

I Island och Finland har man redan på senare år infört en maxgräns på 20 milligram nikotin per gram på snus, både tobaksfritt och tobakssnus. Det nya lagförslaget i Sverige, om det antas, skulle innebära en strängare reglering än vad som tidigare varit fallet.

Regeringens förslag och dess påverkan

Regeringens utredare Inga-Lill Askersjö föreslår att den svenska gränsen ska ligga på 12 milligram per gram, vilket innebär att den högsta tillåtna nikotinhaltens nivå sänks. Detta kommer främst att påverka det vita snuset, där produkter med högre nikotinhalt riskerar att förbjudas.

Konsekvenser för olika snusmärken

För många snusmärken kan det nya lagförslaget medföra förändringar i deras produktutbud. Produkter med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram riskerar att förbjudas, vilket kan innebära att vissa varumärken förlorar en betydande del av sin portfölj. Exempelvis skulle varumärken som Klint, Kurwa, Zixs och Volt vara några av dem som inte klarar sig enligt det nya förslaget.

Fokus på överensstämmelse med lagkrav

Med det nya lagförslaget ställs snusproducenter inför utmaningen att anpassa sig till de strängare regleringarna. Att säkerställa att deras produkter håller sig inom de tillåtna nikotinhaltens gränser blir avgörande för att undvika att deras produkter förbjuds från marknaden.

Onlywhite.se följer utvecklingen

Onlywhite.se följer noggrant utvecklingen kring det nya lagförslaget och dess påverkan på snusindustrin. Vi är fast beslutna att fortsätta erbjuda högkvalitativa snusprodukter som uppfyller de lagstadgade kraven och som fortsätter att möta våra kunders behov och förväntningar. Vi kommer att hålla våra kunder uppdaterade om eventuella förändringar i vårt produktutbud till följd av det nya lagförslaget.

Här nedan kommer ett smakprov på hur sortimentet kan påverkas om lagförslaget träder i kraft.

Klarar sig:

Klint Honeymelon - 8mg/g
IGNITE Double Apple All White snus - 12mg/g
Zixs Melon Rush Slim - 8mg/g
ViD Coffee Caramel Slim - 12mg/g
FIX Chai Latte - 12 mg/g
The Club Grapefruit Slim - 9mg/g
XPCT Mint Mega Edition - 9mg/g
VOLT Mystic Blue Slim - 9,3 mg/g
ViD Vanilla Pear Slim - 12mg/g
ViD Chili Chocolate Strong - 8,9mg/g

Försvinner:

Klint Blåklint - 20mg/g
Kurwa Collection Cola Cherry - Vanilla 16mg
Lynx Blueberry Boost Strong - 14mg/g
Zixs Strawberry Lime - 16mg/g
VOLT Spearmint Breeze Strong - 15 mg/g
The Club Mint Slim - 15mg/g
ViD Blueberry Strong - 16mg/g
Fix Blueberry Ice - 16,4 mg/g
FIX Green Mango Lemongrass - 16,4 mg/g
ViD Arctic Blast Slim - 20mg/g

Se hela listan här!